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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
Fecha : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
14/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Actividades de Difusión |
Autor : |
BONNECARRERE, M.; ROSAS, J.; DIEZ, M.; CASTILLO, A.; GARAYCOCHEA, S.; MARTÍNEZ, S.; PÉREZ DE VIDA, F.; SALDAIN, N.E.; BLANCO, P.H. |
Afiliación : |
MARIA VICTORIA BONNECARRERE MARTINEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN IGNACIO ROSAS SILVERA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MANUEL DIEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALICIA MARIA CASTILLO SALLE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SILVIA RAQUEL GARAYCOCHEA SOLSONA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SEBASTIÁN MARTÍNEZ KOPP, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FERNANDO BLAS PEREZ DE VIDA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; NÉSTOR ELIO SALDAIN CROCCE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PEDRO HORACIO BLANCO BARRAL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
La Biotecnología en el campo: el ejemplo del arroz. |
Fecha de publicación : |
2012 |
Fuente / Imprenta : |
ln: Jornada técnica, VI Jornada de agrobiotecnología. INIA Las Brujas, 20 de octubre de 2012 Conocimiento intensivo para el sector productivo: situación actual y perspectivas. Canelones (UY): INIA, 2012. |
Páginas : |
19-22 |
Serie : |
(Serie Actividades de Difusión; 698) |
ISSN : |
1688-9258 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
En los últimos años el Programa Nacional de Arroz y en particular el Proyecto de Mejoramiento Genético de Arroz, han utilizado diferentes técnicas biotecnológicas, como herramientas para apoyar el mejoramiento genético; así como otros proyectos de investigación vinculados al manejo y a la fitopatología del cultivo. Esta implementación concreta de la biotecnología, se ha logrado gracias a una estrecha vinculación y coordinación del Programa y de la Unidad de Biotecnología. El objetivo de este trabajo es describir resumidamente las principales actividades de investigación que se han realizado. |
Thesagro : |
ARROZ; BIOTECNOLOGIA; FITOMEJORAMIENTO; GENETICA; GENETICA VEGETAL; PARENTESCO. |
Asunto categoría : |
A50 Investigación agraria F30 Genética vegetal y fitomejoramiento |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/990/1/128221131113095304.pdf
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Marc : |
LEADER 01606naa a2200325 a 4500 001 1012537 005 2019-10-14 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1688-9258 100 1 $aBONNECARRERE, M. 245 $aLa Biotecnología en el campo$bel ejemplo del arroz. 260 $c2012 300 $a19-22 490 $a(Serie Actividades de Difusión; 698) 520 $aEn los últimos años el Programa Nacional de Arroz y en particular el Proyecto de Mejoramiento Genético de Arroz, han utilizado diferentes técnicas biotecnológicas, como herramientas para apoyar el mejoramiento genético; así como otros proyectos de investigación vinculados al manejo y a la fitopatología del cultivo. Esta implementación concreta de la biotecnología, se ha logrado gracias a una estrecha vinculación y coordinación del Programa y de la Unidad de Biotecnología. El objetivo de este trabajo es describir resumidamente las principales actividades de investigación que se han realizado. 650 $aARROZ 650 $aBIOTECNOLOGIA 650 $aFITOMEJORAMIENTO 650 $aGENETICA 650 $aGENETICA VEGETAL 650 $aPARENTESCO 700 1 $aROSAS, J. 700 1 $aDIEZ, M. 700 1 $aCASTILLO, A. 700 1 $aGARAYCOCHEA, S. 700 1 $aMARTÍNEZ, S. 700 1 $aPÉREZ DE VIDA, F. 700 1 $aSALDAIN, N.E. 700 1 $aBLANCO, P.H. 773 $tln: Jornada técnica, VI Jornada de agrobiotecnología. INIA Las Brujas, 20 de octubre de 2012 Conocimiento intensivo para el sector productivo: situación actual y perspectivas. Canelones (UY): INIA, 2012.
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Biblioteca
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Identificación
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Origen
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Tipo / Formato
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Clasificación
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Cutter
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Registro
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Volumen
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Estado
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA La Estanzuela. Por información adicional contacte bib_le@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela. |
Fecha actual : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
30/10/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
B - 5 |
Autor : |
MORON, A.; GARCIA, A.; SAWCHIK, J.; COZZOLINO, D. |
Afiliación : |
DAVID ALEJANDRO MORON YACOEL, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ADRIANA GARCIA LAMOTHE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JORGE SAWCHIK PINTOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; DANIEL COZZOLINO GÓMEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Preliminary study on the use of near-infrared reflectance spectroscopy to assess nitrogen content of undried wheat plants. |
Fecha de publicación : |
2007 |
Fuente / Imprenta : |
Journal of the Science of Food and Agriculture, 15 January 2007, Volume 87, Issue 1, Pages 147-152. |
DOI : |
10.1002/jsfa.2691 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history:Received 11 August 2005/ Revised version received 16 January 2006/ Accepted 16 August 2006. |
Contenido : |
Abstract: Near-infrared reflectance (NIR) spectroscopy combined with chemometrics was used to assess nitrogen (N) and dry matter content (DM) and chlorophyll in whole-wheat plant (Triticum aestivum L). Whole-wheat plant samples (n = 245) were analysed by reference method and by visible and NIR spectroscopy, in fresh (n = 182) and dry (n = 63) presentations, respectively. Calibration equations were developed using partial least squares (PLS) and validated using full cross-validation (leave-one-out method). Coefficient of determination in calibration (R2CAL) and the standard error of cross-validation (SECV) for N content in fresh sample presentation, after second derivative, were 0.89 (SECV: 0.64%), 0.86 (SECV: 0.66%) and 0.82 (SECV: 0.74%) using the visible + NIR, NIR and
visible wavelength regions, respectively. Dry sample presentation gave better R2 CAL and SECV for N compared with fresh presentation (R2 CAL > 0.90, SECV <0.20%) using visible + NIR. The results demonstrated that NIR is a suitable method to assess N concentration in wheat plant using fresh samples (unground and undried). |
Palabras claves : |
DRY MATTER; FORRAJE NO SECO; MATERIA SECA; NEAR-INFRARED SPECTROSCOPY; NITROGEN; PARTIAL LEAST SQUARES; UNDRIED FORAGE; WHEAT. |
Thesagro : |
NIRS; TRIGO. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 02083naa a2200301 a 4500 001 1049576 005 2019-10-30 008 2007 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1002/jsfa.2691$2DOI 100 1 $aMORON, A. 245 $aPreliminary study on the use of near-infrared reflectance spectroscopy to assess nitrogen content of undried wheat plants. 260 $c2007 500 $aArticle history:Received 11 August 2005/ Revised version received 16 January 2006/ Accepted 16 August 2006. 520 $aAbstract: Near-infrared reflectance (NIR) spectroscopy combined with chemometrics was used to assess nitrogen (N) and dry matter content (DM) and chlorophyll in whole-wheat plant (Triticum aestivum L). Whole-wheat plant samples (n = 245) were analysed by reference method and by visible and NIR spectroscopy, in fresh (n = 182) and dry (n = 63) presentations, respectively. Calibration equations were developed using partial least squares (PLS) and validated using full cross-validation (leave-one-out method). Coefficient of determination in calibration (R2CAL) and the standard error of cross-validation (SECV) for N content in fresh sample presentation, after second derivative, were 0.89 (SECV: 0.64%), 0.86 (SECV: 0.66%) and 0.82 (SECV: 0.74%) using the visible + NIR, NIR and visible wavelength regions, respectively. Dry sample presentation gave better R2 CAL and SECV for N compared with fresh presentation (R2 CAL > 0.90, SECV <0.20%) using visible + NIR. The results demonstrated that NIR is a suitable method to assess N concentration in wheat plant using fresh samples (unground and undried). 650 $aNIRS 650 $aTRIGO 653 $aDRY MATTER 653 $aFORRAJE NO SECO 653 $aMATERIA SECA 653 $aNEAR-INFRARED SPECTROSCOPY 653 $aNITROGEN 653 $aPARTIAL LEAST SQUARES 653 $aUNDRIED FORAGE 653 $aWHEAT 700 1 $aGARCIA, A. 700 1 $aSAWCHIK, J. 700 1 $aCOZZOLINO, D. 773 $tJournal of the Science of Food and Agriculture, 15 January 2007, Volume 87, Issue 1, Pages 147-152.
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Registro original : |
INIA La Estanzuela (LE) |
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